Про необхідність боротьби з карантинними рослинами та бур’янами

Дата: 08.10.2021 11:29
Кількість переглядів: 180

Керецьківська сільська рада Хустського району Закарпатської області

інформує про необхідність боротьби з карантинними рослинами та бур’янами

Для забезпечення санітарного стану територіальної громади, збереження здоров’я мешканців і зменшення захворюваності на алергію Керецьківська сільська рада інформує про необхідність боротьби з карантинними рослинами та бур’янами. Знищувати карантинні рослини можна різними способами: скошування, виривання, виполювання поблизу своїх садиб, офісів та прилеглих територій.

Поширення таких рослин, як амброзія полинолиста та борщівник Сосновського, що не характерні для рослинного покрову становлять загрозу для довкілля та здоров’я людей.

Перше місце серед карантинних бурянів по шкідливості посідає рослина-алерген амброзія полинолиста.

Амброзія полинолиста

Амброзія полинолиста - однорічна, яра рослина, за зовнішнім виглядом подібна до коноплі, а розміром і формою листків нагадує полин гіркий. Розмножується виключно насінням, утворюючи на одній рослині від 80 до 20000 насінин, які зберігають здатність до проростання від 10 до 40 років. Відзначається великою біологічною активністю та здатна пригнічувати та витісняти не тільки культурні, а і дикорослі рослини. Під час цвітіння з середини липня рослина амброзії здатна виробити до 2.5 млн. пилкових зерен, що викликають алергічні захворювання. Пилок амброзії полинолистої викликає подразнення очей, сльозотечу, провокує приступи бронхіальної астми. Ефективними методами боротьби з амброзією є прополювання та виривання з корінням рослин у травні-червні, скошування рослини в період цвітіння.

Борщівник Сосновського

За останні роки набуває поширення дуже небезпечна, отруйна і дикоросла до 3-5 метрів висоти, товщиною стебла до 10 см багаторічна рослина - Борщівниик Сосновського. Борщівник Сосновського («ведмежа лапа») - багаторічна рослина родини зонтичних із 2-5-річним циклом розвитку. Оскільки довжина листків борщівника часто сягає 2 м, інколи буває до 3,5 м, відповідно з’явилася народна назва «гераклова трава».

З центральної бруньки на 3-5 році життя, рідше - на 2-3 утворюється квітковий пагін. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується переважно насінням. Квітка - складний зонтик, білий або зелено-жовтий. Насіння борщівника розноситься вітром і переноситься водою, тому зарості його часто зустрічаються уздовж річок і доріг. Повітряні потоки від автотранспорту, що рухається на великій швидкості сприяють розселенню насіння. Пам'ятаймо, що у борщівника Сосновського дуже отруйний сік, який викликає важкі фотохімічні опіки у людей і тварин. І стебла, і листя, і квіти борщівнику містять фуранокумарини – речовини, що різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання. Найсильніші опіки борщівник викликає при контакті з вологою шкірою у сонячні дні.

Заходи боротьби з амброзією полинолистою та борщівником Сосновського:

У населених пунктах:

-   систематичне скошування рослин амброзії полинолистої та борщівника Сосцовського з початку вегетації (квітень - травень) до цвітіння (кіцець липня — початок серпня);

-      викопування рослин амброзії та борщівника з корінням та їх знищенню шляхом спалювання у спеціально призначених місцях або подрібнення з наступним захоронениям решток у санітарних ямах;

-      зрізування основного кореня борщівника на глибині 8-12см;

-      знищення рослин за допомогою перекопування або переорювання ґрунту з подальшим висіванням на цих ділянках газонних трав, які б створювали штучні фітоценози із суцільного рослинного покриву, здатного пригнічувати амброзію;

 

На узбіччях доріг (автошляхів та залізничних колій), лісосмуг, землях загального призначення:

- періодичне викошування рослин амброзії полинолистої та борщівника Сосновського з початку вегетації (квітень - травень) до цвітіння (кінець липня — початок серпня);

-      застосування гербіцидів суцільної дії відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»; підсів багаторічних низькорослих або газонних трав.

На берегах річок:

-   періодичне прикореневе, неодноразове скошування до початку цвітіння;

-    застосування гербіцидів суцільної дії відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання Ц Україні», з урахуванням Державних санітарних правил ДПС 8.8.12.001-98, затверджених наказом МОЗ України від 03.08.1998р. №1 (п.п.9.6 п.9.6) та вимог Водного кодексу України.

Зважаючи на те, що бур’ян викликає опіки шкіри, всі роботи по його знищенню необхідно проводити в захисному одязі.

Звертаємо увагу населення та громадськості до проблеми, пов'язаної з засміченням земель шкідливими бур'янами. У населених пунктах доцільно запровадити практику проведення заходів по благоустрою й очищенню території від небезпечних бур’янів.

Проводити заходи по ліквідації бур’янів у населених пунктах, узбіччях доріг (автошляхів), прилеглих канавах на залишених полях, що повністю заростають за участю громадян через центри зайнятості.

Шановні мешканці, керівники установ та організацій! Просимо Вас з великою відповідальністю поставитись до проблеми поширення карантинних рослин у нашій громаді. Адже саме завдяки своєчасному виявленню та знешкодженню цих рослин ми зможемо перешкодити їх розповсюдження!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь