Оголошення!
Пам’ятка щодо попередження харчових отруєнь.
У зв’язку із запровадженням воєнного стану, на території Закарпатської області збільшилася кількість осіб, які вимушені були залишити свої домівки та шукати прихисток в інших регіонах України. Також активно проводиться збір харчових продуктів для гуманітарних потреб. Іршавський відділ Держпродспоживслужби в Закарпатській області звертає увагу на дотримання правил гігієни щодо профілактики та недопущення виникнення гострих кишкових та токсикоінфекцій.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій як в домашніх умовах так і в закладах громадського харчування є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
-
дотримуватися правил особистої гігієни ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
-
мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
-
користуватися індивідуальним посудом;
-
запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
-
регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
-
окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
-
для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
-
добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
-
дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
-
використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел, вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води - використовувати охолоджену кип’ячену воду;
-
використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
-
мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
-
не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
-
при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
-
не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
-
не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
-
уникати заковтування води під час купання;
-
уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Самолікування може призвести до значних ускладнень.